Lactose en glutenvrij dieet

Dag 1

Ontbijt

Op dag 1 van mijn gluten en lactosevrije dieet ben ik gelijk maar "lekker" begonnen. Ik koop normaal niet hele dure yoghurt (€ 0,69) en vond deze Alprosoja yoghurt met blauwe bessen ook wel erg duur vergeleken met wat ik normaal eet (€ 1,79). Maar ik heb er absoluut geen spijt van! Ik snap wel dat deze duurder is dan normale yoghurt want dit was echt super lekker! De smaak zelf is heel aangenaam, ik had er zelf ook nog kokos overheen gedaan voor de extra bite en om het iets zoeter te maken, maar eigenlijk was dat helemaal niet nodig. Ook de kleur vind ik zelf erg aantrekkelijk en er zitten ook stukjes blauwe bes doorheen. Ik denk dat ik deze zeker nog vaker ga kopen.

 

 

 

Lunch

Voor de lunch heb ik een rijstwafel met Goudse belegen kaas 48+ gegeten. Normaal vind ik kaas zo los op een boterham of cracker niet zo lekker en ook dit keer vond ik het niet zo speciaal. Ik had op dat moment ook niks anders wat ik er nog op zou kunnen doen. Ik heb na deze wafel er nog 1 gegeten en dat vulde redelijk. 

 

 

 

 

 

Avondeten

S'avonds heb ik bij mijn ouders gegeten. Dit was lekker winterse hutspot! Deze hutspot is gemaakt van aardappelen, ui, wortelen, kip en een beetje jus. Ook vind ik het lekker om bij stamppotten milde mosterd erbij te doen, maar dit is pas na de foto erbij gedaan. Het is wel fijn om toch nog lekker Hollandse potjes te kunnen eten, zonder al te veel veranderingen te moeten maken. De aardappelen konden bijvoorbeeld niet met melk en boter worden gestampt. Dit is misschien ook wel te zien op de foto. De aardappelen zijn erg brokkelig en minder smeuïg. Gelukkig heb ik nog mijn mosterd om het iets lekkerder te maken.

Dag 2

Ontbijt

Gelukkig heb ik het probleem kunnen oplossen van de vorige dag! Geen saaie rijstwafels met alleen kaas meer,  maar kaas en jam! Ik ben op dit idee gekomen, omdat ik de kaas en jam ook altijd op mijn croissantjes doe. Ook wordt er ook wel jam op een rijstwafel gegeten. Ik dacht laat ik deze combi toch maar proberen, en met succes! Net zoals op een croissant is ook op een rijstwafel deze combi echt hemels! Normaal kocht ik nooit rijstwafels, maar toen ik ook zag dat deze super goedkoop zijn ga ik deze zeker nog vaker kopen. Ik heb biologische jam gebruikt wat ook nog is lekkerder is dan niet biologische jam.

 

 

 

lunch

Voor de lunch heb ik weer rijstwafels gegeten. Dit keer met avocado en ei. Ik had nog een avocado liggen en wilde kijken wat ik hier mee kon binnen dit dieet. Ik heb toen een beetje op Google gezocht naar combinaties met avocado op een rijstwafel en kwam toen op één met gepocheerde ei. Het was de eerste keer dat ik een ei ging pocheren, maar toch vond ik het aardig gelukt. Ik vond deze combi zeker lekker, maar het is nog best wel wat werk om een ei te pocheren. Je kan ook geen 2 eieren in één keer pocheren wat het weer lastiger maakt. Ondanks dat vulde dit wel aardig goed! Het nadeel van de avocado en ei op een wafel is dat het niet super makkelijk te eten is. de helft van het ei viel er af en ook soms de stukken avocado.

 

 

 

Avondeten 

Voor het avondeten heb ik Tikka Masala gemaakt met notenrijst. Ik heb een half uur er over gedaan om een saus of kruidenmix te vinden voor ruist waar geen TARWE(ZETMEEL) in zat. Echt in bijna elk sausje zat het, maar gelukkig na veel zoeken vond ik deze kurry van het merk Patak's. De Tikka Masala zelf vond ik erg sterk van smaak en een beetje zurig. Dit kwam doordat ik nog room toe moest voegen wat uiteraard niet kan. Gelukkig was de notenrijst weer heel erg zoet, door onder andere de stukjes amandel die er in zaten. Hierdoor werd de smaak van de Tikka Masala ook minder intens.

Voedingsbehoefte en inname

Behoefte Dag 1 Dag 2
Energie: 2091 kcal Energie: 1344 kcal Energie: 1216 kcal
Eiwitten: 54,4 g Eiwitten: 76,2 g Eiwitten: 66,9 g
Koolhydraten: 40 - 70 en% Koolhydraten: 93,7 g Koolhydraten: 127,5 g
Vetten: 20 - 40 en% Vetten: 70 g Vetten: 42,8 g
Ijzer: 15 mg Ijzer: 5,9 mg Ijzer: 10,5 mg
Calcium: 1 g Calcium: 0,699 g Calcium: 0,548 g
Vitamine B12: 2,8 micg Vitamine B12: 116 micg Vitamine B12: 1,86
Jodium: 150 micg Jodium: 109 micg Jodium:  101 micg

Als ik uitkomsten van de 2 dagen vergelijk met de behoefte zat ik er deze 2 dagen aardig onder. Misschien is het een idee om op een dag iets meer te eten of om nog wat aan een gerecht toe te voegen dat meer energie en voedingsstoffen heeft.

Praktische adviezen

Adviezen als je net start met een glutenvrij dieet: 

1. Kijk goed op de verpakkingen of er een glutenvrij logo op staat

2. Kijk op internet of in boeken waar wel een geen gluten in zitten om het tijdens het winkelen makkelijker te maken

3. Zoek op internet welke variaties je hebt met glutenvrije recepten.

 

Adviezen als je een kind bent en gaat starten met een glutenvrij dieet:

1. Zoek op internet welke voeding je wel en niet mag die je zelf wel is koopt.

2. Attendeer je ouders er op dat ze er op moeten letten welke voedingsmiddelen wel en geen gluten bevatten

3. Zeg altijd als je bij een vriendje of vriendinnetje bent dat je glutenvrij moet eten om klachten te voorkomen

 

Adviezen als je start met een lactosevrij dieet:

1. Kijk goed naar de dik gedrukte woorden achterop een verpakking of kijk of het lactose vrij logo er op staat

2. Kijk op internet of in boeken waar lactose in zit en niet in zit om het makkelijker te maken tijdens het boodschappen doen.

3. Zoek op internet recepten waar geen lactose bevattende voedingsmiddelen in verwerkt worden

 

Adviezen als je vader of moeder van een kindje (van 8 maanden) bent die moet starten met een lactose vrij dieet:

1. Kijk goed op de verpakking van de voeding voor het kind of er een logo op staat van melkvrij en kijk naar de dik gedrukte woorden op de ingrediëntenlijst.

2. Informeer de school waar het kind op zit dat het kind lactose intolerantie heeft

3. Zoek op internet welke producten lactose bevatten om het tijdens de boodschappen doen makkelijker te maken