Afstudeeronderzoek

Het laatste onderdeel van mijn studie is mijn afstudeeronderzoek, waar ik momenteel nog mee bezig ben. Ik heb inmiddels de feedback op mijn conceptversie aan het verwerken.

Ik heb een onderzoek voor de stichting Gemiva-SVG Groep uitgevoerd. Dit is tevens mijn huidige bijbaan. Ik heb veel plezier in het werken met mensen die een verstandelijke beperking hebben. Het is mijn ambitie en toekomstdroom om mijn vaardigheden en competenties als diëtist te combineren met de gehandicaptenzorg. Dit zou eventueel binnen deze stichting kunnen. Ik heb een netwerk opgebouwd met mensen die veel met voeding te maken hebben binnen de stichting. Hier is nog geen diëtist bij betrokken. Hierdoor lijkt het mij een goede mogelijkheid om door te groeien binnen de stichting en mij echt te focussen op voeding. 

Ik heb met mijn onderzoek de attitude, eigen-effectiviteit en ondersteuningsbehoeften onderzocht van de begeleiders binnen één locatie. Dit heb ik onderzocht om uiteindelijk adviezen op te stellen om het voedingsbeleid te verbeteren op de locatie. Dit is mede doordat mensen met een beperking een hogere prevalentie overgewicht en obesitas hebben dan mensen zonder een verstandelijke beperking. Ik schrok van de cijfers die ik tijdens mijn literatuuronderzoek had gevonden over deze prevalentie.  

Tijdens het onderzoek waren mijn locatiemanager, tevens opdrachtgever en manager Behandeling en Ondersteuning van de stichting betrokken bij mijn onderzoek. Mijn opdrachtgever heeft mij veel zinvolle feedback gegeven. De manager Behandeling en Ondersteuning was erg enthousiast over mijn onderzoek en zei dat het hard nodig was binnen de stichting. Recent is zij veel bezig met voeding binnen de stichting. Toen ik contact met haar opnam voor mijn scriptie ze zei in ons eerste gesprek al dat ze mijn onderzoek graag wil gebruiken en het wil delen binnen de stichting. 

Overeenkomsten en verschillen theorie en praktijk

Ik vind dat de praktijk gedeeltelijk overeenkomt met de theorie en vaardigheden binnen de opleiding. De theorie voor het schrijven van een scriptie is besproken in de lessen. Voornamelijk tijdens projecten heb ik geleerd hoe de onderdelen van een onderzoek worden uitgeschreven, zoals de inleiding, methode, resultaten en conclusie. Voor mijn gevoel zijn de discussie en aanbevelingen minder besproken in de lessen. Dit merkte ik, doordat ik tijdens het schrijven van mijn scriptie het moeilijk vond om deze onderdelen te schrijven. Het zou fijn zijn als hier nog wat meer lessen en opdrachten over waren geweest binnen de opleiding.

Verder heb ik uit de projecten en opdrachten veel over literatuuronderzoek en bronvermelding geleerd. Ook vond ik het fijn dat er ondersteundende lessen werden gegeven over literatuuronderzoek, waarbij ik ging oefenen op de comupter met bronnen zoeken. Hierdoor heb ik niet veel moeite gehad met het opzoeken van literatuur in databanken, zoals MEDLINE en PubMed om mijn scriptie te onderbouwen. Ook door het schrijven van mijn onderzoeksartikel uit blok 3.4, heb ik veel geleerd over het uitschrijven van een onderzoek en het doen van literatuuronderzoek. 

Door de lessen over gespreksvaardigheden en de ervaring die ik op heb opgedaan tijdens de projecten voor opdrachtgevers, heb ik geleerd hoe ik professioneel met de opdrachtgever moet communiceren. Wat ik bijvoorbeeld heb geleerd is om altijd na te vragen en nooit aan te nemen wat iemand zegt. Verder ben ik in een gesprek open, eerlijk en nieuwschierig tegenover mijn gesprekspartner. Ook luisteren, samenvatten en doorvragen heb ik toegepast in gesprekken. 

Evaluatie met STARR methode

Leerdoel 1

Ik wil een professionele en ondernemende houding hebben tijdens het proces van mijn afstudeer onderzoek.

 

Situatie: Tijdens de hele afstudeerperiode moest ik een professionele  en ondernemende houding aannemen om mijzelf te profileren als beginnend beroepsbeoefenaar.

Betrokkenen: opdrachtgever, docentbegeleider en ikzelf.

 

Taak: Mij professioneel opstellen tegenover mijn opdrachtgever en docentbegeleider bij onder andere de communicatie en samenwerking.

 

Aanpak: Ik heb het initiatief genomen in de communicatie en het maken van afspraken met mijn opdrachtgever. Hij had het erg druk, waardoor er begeleiding en communicatie mistte.. Als feedback lang op zich liet wachten, nam ik het initiatief om na te vragen waar het bleef. Verder heb ik alle contactmomenten ingepland. Met mijn docentbegeleider heb ik ook goede communicatie gehad. Ik ben bij elke bijeenkomst aanwezig geweest en ik vroeg om hulp waar het nodig was.

 

Resultaat: Mijn opdrachtgever gaf aan dat door drukte de communicatie naar mij toe langer duurde dan verwacht en stelde op prijs dat ik vaak het initiatief nam. De docentbegeleider stelde op prijs dat ik goed met haar communiceerde en benadrukte tijdens een bijeenkomst dat ze zag dat ik erg mijn best deed tijdens het proces van mijn afstudeer opdracht.

 

Tevreden over resultaat?: Ja. Ik vind dat ik een professionele houding aan heb genomen en dat ik ook professioneel heb gehandeld op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar.

Volgende keer anders?: Nee.

 

 

 

Leerdoel 2  

Ik wil mijzelf profileren in de beroepsrol onderzoeker door kennisverbreding. 

 

Situatie: Tijdens de hele afstudeerperiode moest ik mij profileren als onderzoeker, door onder andere meer kennis op te doen over mensen met een verstandelijke beperking en hun relatie met overgewicht en obesitas.

Betrokkenen: Respondenten, Ikzelf, opdrachtgever, manager Behandeling en Ondersteuning.

 

Taak: Kennis verkrijgen uit verschillende bronnen.

 

Aanpak: Ik heb tijdens mijn literatuuronderzoek efficiënt gebruik gemaakt van de Haagse Hogeschool bibliotheek. Zo kwam ik bij verschillende databanken terecht waar ik mijn kennis heb opgedaan. Verder heb ik informatie ingewonnen in gesprekken met mijn opdrachtgever en de manager. Ook ben ik tijdens de interviews met de respondenten meer te weten gekomen over mensen met een verstandelijke beperking en hun relatie met overgewicht.

 

Resultaat: Ik heb een stuk meer kennis opgedaan, waarmee ik mijn onderzoek heb onderbouwd. Ik kwam er achter dat er nog niet heel veel onderzoeken zijn gedaan over de oorzaken van het hogere percentage overgewicht onder mensen met een verstandelijke beperking.

 

Tevreden over resultaat?: Voor het schrijven en onderbouwen van mijn afstudeeronderzoek wel. Toch zou ik nog meer kennis willen over de oorzaken van het hogere percentage overgewicht. 

Volgende keer anders?: Misschien nog meer bronnen aanhalen door met meerdere mensen en professionals te praten. Meer tijd hiervoor inplannen.

 

Leerdoel 3

Ik mijzelf profileren in de beroepsrol adviseur.

 

Situatie: Tijdens de hele afstudeerperiode moest ik mij profileren als adviseur, door adviezen te formuleren en te presenteren voor vervolgonderzoek, de beroepspraktijk en de opdrachtgever.

Betrokkenen: Respondenten, Ikzelf, opdrachtgever.

 

Taak: Bruikbare adviezen formuleren.

 

Aanpak: Ik heb met de opdrachtgever overlegd hoe hij de adviezen voor de stichting gepresenteerd wil in mijn afstudeeropdracht. Verder is literatuuronderzoek gedaan naar vergelijkend onderzoek en de behoeften aan een vervolgonderzoek. Tevens is onderzoek gedaan naar hoe de resultaten gebruikt kunnen worden in de beroepspraktijk.

 

Resultaat: De opdrachtgever zei in de feedback op mijn concept dat hij de adviezen goed onderbouwd en bruikbaar vindt. Verder had de docentbegeleider goede en bruikbare feedback voor het presenteren van mijn adviezen voor de beroepspraktijk en vervolgonderzoek. Hierdoor ben ik van mening dat ik ben geprofileerd als beginnende beroepsprofessional, adviseur.

 

Tevreden over resultaat?: Ja. Het gaf mij het gevoel dat mijn onderzoek echt nut heeft gehad en ik de stichting goed kan helpen. 

Volgende keer anders?: Nee.

Leerdoel 4  

Ik wil mijn schijfvaardigheid verbeteren tijdens het schrijven van mijn afstudeeronderzoek.

 

Situatie: Tijdens het schrijven van mijn scriptie wilde ik dat mijn tekst in het gewenste jargon van de onderzoekende diëtist (zakelijk, objectief en genuanceerd) werd geschreven. Verder wilde ik dat de inhoud van elk kopje goed bij elkaar aansloot en er een goede structuur in de scriptie zat.

Betrokkenen: Ikzelf.

 

Taak: Mijn scriptie schrijven op het verwachtte niveau.

 

Aanpak: Om ervoor te zorgen dat ik mijn schrijfvaardigheid zou verbeteren, ben ik onder andere websites te raden gegaan die vanuit de opleiding zijn voorgesteld. Hier stonden handige tips en tricks in voor de verbetering van mijn schrijfvaardigheid. Verder ben ik naar een schrijfvaardigheidsles en een les kwalitatief onderzoek geweest om vragen te stellen en kennis op te doen.

 

Resultaat: Ik heb gemerkt dat ik het makkelijker vond om mijn scriptie te schrijven dan bij eerdere schrijfopdrachten. Ik kreeg over een aantal punten feedback van de docent, waar ik van geleerd heb. 

 

Tevreden over resultaat?: Ja, maar er is altijd nog ruimte voor verbetering. 

Volgende keer anders?: Nee.