Praktijkervaring
Het Zonnehuis
Mijn eerste meeloopstage is bij een verzorgingstehuis in Vaardingen geweest. Ik heb hiervoor gekozen, omdat ik in dit tehuis met meerdere afdelingen mee kon lopen. Ik was vooral geïnteresseerd in de rol van de diëtist, de communicatie tussen de diëtist met de keuken en de relatie tussen de diëtist met de bewoners. Helaas heb ik alleen mee kunnen lopen met het hoofd van de keuken.
De dag begon al vroeg om half acht in Het Zonnehuis. Dit is de tijd dat het eten voor de volgende dag alvast wordt voorbereidt en het eten voor de dag zelf wordt geportioneerd. Ik vond het heel interessant hoe dit tehuis tewerk gaat met het portioneren. Al het eten wordt namelijk gecodeerd met letters. A staat bijvoorbeeld voor normaal, B voor vegetarisch en C voor halal. De 2e letter staat weer voor met of zonder zout enz. Hierdoor kan het eten snel en efficiënt geportioneerd worden zonder dat er fouten worden gemaakt. De diëtist zorgt hierin er voor dat elke bewoners zo’n eigen code heeft waar precies in staat wat de bewoner wel en niet mag of kan eten.
Nadat we alle voorbereidingen hadden getroffen voor de volgende dag, en dat ik nog een kijkje had genomen bij de dames van het portioneren gingen in en het hoofd van de keuken pizza’s bakken voor de bewoners. Dit was niet zomaar in een keuken, maar dit was in een ruimte waar de bewoners konden toekijken en vragen stellen.
Ik vond dit een hele leuke ervaring, omdat we er een presentatie van maakten wat voor de bewoners ook erg leuk was. Hierdoor kon ik mijn presentatievaardigheden en de beroepsrol voorlichter verbeteren, omdat ik dit soort dingen nog best wel spannend vind. Ik heb geleerd hoe ik samen moet werken met koks, hoe ik om moet gaan met bejaarden en hoe ik moet koken en presenteren tegelijk.
Begeleiding
Het tweede wat ik dit blok heb gedaan is iemand begeleiden met het opstellen van een advies om gezonder te eten en meer spieren op te bouwen.
Als eerst heb ik rondgevraagd aan kennissen en famillie of er zij iemand kenden die advies zou willen, hieruit kwam via via iemand die dit wilde. Met deze persoon heb ik een afspraak gemaakt. Voordat het gesprek plaats vond heb ik eerst wat vragen geformuleerd die ik wilde vragen tijdens het eerste gesprek. Ik heb gekozen om dit te doen, zodat ik tijdens dit gesprek, en het volgende gesprek mijn gespreksvaardigheden kon verbeteren. Uit het gesprek kwam dat het handig zou zijn als meneer een voedingsdagboek bij zou houden voor een week. Helaas is meneer een paar blaadjes kwijt geraakt waar hij zijn voeding op had geschreven en heb ik de voeding van drie dagen uitgerekend.
Na het uitrekenen heb ik literatuuronderzoek gedaan naar sporten en voeding. Hierdoor kon ik mijn advies formuleren en terugkoppelen aan meneer in het terugkoppelingsgesprek. Ik dit gesprek hebben we eerst gesproken wat meneer moeilijk, makkelijk, leuk en minder leuk vond aan het invullen van het dagboek. Verder hebben we samen het dagboek nog even doorgenomen. Na dit gedaan te hebben heb ik verteld wat de uitkomsten zijn geweest van de voedingsdagboeken en heb ik advies gegeven in hoeverre meneer dit wilde. Uiteindelijk heb ik geleerd hoe ik een intakegesprek voorbereiden, hoe ik een intakegesprek moet voeren, hoe ik voeding moet berekenen uit een voedingsdagboek, het linken van de uitkomsten aan de aanbevelingen, het formuleren van adviezen, hoe ik een vervolggesprek moet voorbereiden en voeren. het thuis laten van OMA (eigen oordeel, mening en advies), het toepassen van LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen) en het toepassen van ANNA (navragen, nooit, nooit aannemen).
Door deze ervaringen ben ik een betere voedingskundige geworden, omdat ik veel dingen in de praktijk heb gezien en heb kunnen toepassen die ik in de lessen heb geleerd of gehoord. Dit zijn bijvoorbeeld de lessen over diabetes type 1, de lessen over coeliakie, de lessen diëtetiek, de lessen van voeding in de praktijk en het koken bij voeding in de praktijk.
Gemiva SVG-groep Vlietlande
Omdat ik als minor GHZ-agoog: Mensen met een LVB heb gekozen, vond ik het handig om alvast hier iets mee te doen. Het leek mij erg leuk om te kijken hoe het er aan toe gaat in een huis waar kinderen kunnen logeren voor een bepaalde tijd en om dit ook te combineren met koken.
De dag begon om drie uur toen de kinderen terug kwamen van de dagbesteding. Eerst hielp ik met het verzorgen van het drinken voor de cliënten. De ene wilde koffie en de andere limonade. Na dat de cliënten wat gedronken hadden en ik met een paar een praatje had gemaakt was het alweer bijna tijd om te beginnen met koken. Hiervoor moesten nog een paar boodschappen gedaan worden en gingen er gelijk ook 3 cliënten mee. Ook bij bijna alle andere keren dat ik hier mee liep moesten er boodschappen worden gedaan, ik merkte dat de cliënten het heel erg leuk vonden om lekker mee te gaan, omdat het voor hun een heel avontuur is. Na dat we weer terug kwamen moest er gekookt worden. Dit deed ik samen met een begeleider en één van de cliënten.
Het is erg leerzaam geweest om dit te doen, want je moet goede instructies geven en letten op wat de cliënt doet, terwijl je zelf ook bezig bent met koken en er soms cliënten in de keuken komen terwijl dat niet mag. In het begin wist ik ook niet hoe ik hier mee om moest gaan, daarom heb ik ook als leerdoel om te leren omgaan met mensen met een verstandelijke beperking. Na het koken mocht ik voor één cliënt nog niet opscheppen, omdat het eerst afgewogen moest worden. Dit moest gebeuren, omdat deze cliënt diabetes type 1 heeft. Ik vond het heel interessant om te zien hoe de begeleiders alles netjes afwogen en het dan weer opzochten in het voedingsmiddelentabel van het Voedingscentrum, om na het eten te zien hoe werd gerekend met insuline en het aantal koolhydraten dat in het eten zat. Hierna werd er dus ook insuline gespoten bij de cliënt. Ik vond dit echt een super leuke ervaring, ik ben heel veel zekerder geworden in de loop van de keren.
Het is een hele verandering van de eerste keer, dat ik niet wist hoe ik tegen een cliënt moest praten en een beetje over me heen liet lopen, naar nu dat ik het heel gezellig vind om met de cliënten te babbelen tijdens het eten en gedisciplineerd kan zijn op de momenten dat dit moet. Overigens heb ik meegekregen hoe iemand met diabetes type 1 leeft, heb leren koken voor groepen van minimaal 10 personen en weet ik beter een gerecht aan te passen aan een bepaald dieet zoals gluten vrij. Ik vond het zelfs zo leuk, dat ik nu vrijwilligster ben geworden en één keer in de week ga koken voor de cliënten. Uiteindelijk heb ik geleerd samen te werken met de leiding en de cliënten, geleerd om voor meer dan tien personen te koken, geleerd hoe ik om moet gaan met verschillende gradaties als het gaat om verstandelijk beperkte mensen en hoe ik rekening houd met bepaalde diëten.