
Stageopdracht
Ik heb een stageopdracht gedaan bij Ekomenu, waarmee ik mij meer kon richten op de kennis die ik op heb gedaan tijdens de opleiding en waar ik mij verder in kon verdiepen. Ik ben bezig geweest met de ‘legumaises’ van de Belgische culinaire chef waar Ekomenu mee samenwerkt. Legumaises zijn een soort groente spread ter vervanging van mayonaise. Ekomenu wilde deze spreads gaan gebruiken in de menu’s en als plusproduct die klanten bij hun box extra kunnen bijbestellen. Er waren alleen nog een paar problemen met het product. Er zat relatief veel zou in en het straalt nog niet Ekomenu uit. Verder is er niet veel bekend over de micronutriënten in de potjes en hoe een potje bepaalde producten kan vervangen binnen een recept.
Hier kwamen ik en een andere stagaire in beeld. Ik ben bezig geweest met het uitzoeken hoeveel groenten en hoeveel micro en macronutriënten in de legumaises zitten. Met deze informatie heb ik in de warenwet onderzocht wanneer een claim op een product mag staan. Ik ben er achter gekomen dat op elk potje een claim vermeld mocht worden. Verder leek het mij een goed plan om bijvoorbeeld aan een aantal potjes vitamine B12 toe te voegen voor de vegetarische en veganistische klanten. Deze klanten hebben vaak een tekort aan vitamine B12 en slikken wel of geen supplementen. Het idee is dat ze via een groentepotje toch wel aan hun behoefte kunnen komen zonder dat het “medisch” wordt door bijvoorbeeld een supplement.
Ik heb mij bezig gehouden met productontwikkeling en warenwet wat ik best leuk vond! Tevens heb ik met nieuwe namen verzonnen voor de legumaises, omdat de naam 'legumaise' volgens de stagebegeleiders niet goed bij het bedrijg paste. Ik ben erg enthousiast over deze opdracht, omdat ik een adviesrapport heb gevormd met de aanpassingen, toevoegingen, claims en naam die ik heb verzonnen. Wat ik tijdens deze opdract heb geleerd kan ik toepassen in de toekomst als diëntist. Ik heb met deze opdracht de beroepsrol 'manager voeding' beoefend.