Stage
Mijn laatste jaar van de opleiding is voor mij het zwaarste jaar geweest. Het eerste deel van mijn vierde jaar heb ik overgeslagen, omdat ik mij in deze periode moest focussen op mijn eigen gesteldheid en gezondheid. Daar baalde ik enorm van, omdat ik altijd voor ogen had om mijn opleiding in vier jaar af te ronden. Gelukkig heb ik door dit halve jaar vertraging mijzelf steeds meer op het goede pad gekregen en ben ik enorm trots op mijzelf voor de (bijna) afronding van mijn opleiding!
Ekomenu
Ik heb stage gelopen bij het bedrijf Ekomenu, onder begeleiding van Marjolein de Vlaam. Ik heb van 15 januari 2018 tot en met 1 juni 2018 stage gelopen bij dit bedrijf. Ekomenu is een jong bedrijf dat is opgericht door Marjolein de Vlaam en Jack Stroeken. Ze verkopen in samenwerking met hun partner Ekoplaza, gezonde menu’s in Nederland en België. Ze variëren met recepten, gebruiken 100% biologische ingrediënten en bieden bij diverse doelgroepen menu’s op maat. De doelgroepen waar het bedrijf zich op richt zijn mensen die vegan, vegetariër, lactose intolerant, glutenintolerant en zwanger zijn. Verder richt het bedrijf zich op mensen die koolhydraatarm willen eten, willen afvallen, diabetes hebben en families. Deze menu’s zijn te zien op foto hiernaast.
Terugkoppeling leerdoelen
Meer voor mensen spreken/presenteren
Tijdens de stage heb ik dit leerdoel behaald. Dit heb ik gedaan door onder andere op de Gezondheidsbeurs te staan. Op deze beurs heb ik verschillende mensen aangesproken en verteld over Ekomenu. Zo probeerde ik op een leuke manier te vertellen wat het bedrijf is en waarom mensen voor Ekomenu moeten kiezen. Ik vond het in het begin best spannend om mensen aan te preken. Het is niet zozeer dat ik het aanspreken zelf lastig vind, maar meer dat ik vervolgens niet meer weet wat ik wilde zeggen en een soort black-out krijg. Soms was dit ook het geval, maar ik kon mezelf steeds beter herpakken. De tweede keer dat ik voor mensen moest spreken was bij de Appelparade. Hier merkte ik dat ik gelijk zonder moeite mensen aan kon spreken. Ook bij het Food, Health and Technology congres had ik geen moeite meer om met mensen te praten en te vertellen over Ekomenu. Bij dit congress ben ik zelfs geïnterviewd door een food vlogger! Het interview is hier te zien.
Beter leren schrijven
Ik ben de hele stage door bezig geweest met het schrijven van nieuwsbrieven, recepten en informatieve stukken. In de nieuwsbrieven schreef ik weetjes over boeren waar onze producten vandaan komen en weetjes over producten. Hiermee heb ik mijn voedingskundige kennis verbreed en heb ik tegelijkertijd geleerd om beter en leuk te schrijven. Op alle receptkaarten stond tevens een leuk aanlokkelijk stukje over het recept of de producten. Ook deze schreef ik elke week weer bij meerdere recepten. Het is belangrijk om op een leuke manier stukken te schrijven die voor klanten goed te begrijpen is. Ik merkte dat dit ook steeds beter ging. Alle geschreven stukken werden verbeterd door de eindredactie en teruggekoppeld. Hier heb ik veel van geleerd, omdat ik nog een keer las wat ik had geschreven en wat de eindredactie voor feedback had gegeven. Ik merk dat de wijzigingen van de eindredactie steeds minder werden en ik steeds beter heb leren schrijven. Ook kreeg ik steeds vaker te horen van collega’s dat mijn stukken leuk en origineel waren.
Mijn grenzen beter aangeven
Ik kan stellen dat ik best ver ben gekomen met dit doel, omdat ik meer mijn grenzen aan heb durven geven. Een voorbeeld hiervan is dat mijn mede stagiaire en ik voor de tweede week op rij geen thuiswerkdag hadden en we de hele week naar kantoor moesten komen. Die twee weken waren erg druk en zwaar, omdat er veranderingen binnen het bedrijf qua recepteninvoer waren wat erg veel tijd kostte. Ik had het gevoel dat het allemaal erg veel was en dat een thuiswerkdag veel rustiger werken is dan op kantoor. Dit heb ik aangegeven bij de stagebegeleider. Ik vroeg of er werkzaamheden waren die vanuit huis makkelijk gedaan konden worden en gaf aan dat de drukte de productiviteit niet ten goede zou komen. Ze snapte mijn punten en we keken samen naar wat er allemaal nog die week gedaan moest worden. Uiteindelijk konden we vanuit thuis werken, wat een hele grote opluchting was voor mij. Dit bewijst voor mezelf dat ik mijn grenzen aan durf te geven en niet verder ga dan dat ik eigenlijk wil en kan. Verder ben ik aan het eind van mijn stage voor mezelf opgekomen bij Marjolein, toen ze een aantal dingen onterecht had gezegd.
Eindanalyse met de sterke en zwakke punten
Ik ben een stuk sterker geworden in het aanspreken van mensen, voor mezelf opkomen en mijn grenzen aangeven. Waar ik mezelf nog in kan verbeteren is nog meer doorvragen. Ik heb een aantal keer tijdens de tussentijde gesprekken gevraagd wat mijn verbeterpunten waren, maar telkens werd mij verteld dat alles goed ging en dat er geen op of aanmerkingen waren. Op dit punt had ik misschien nog meer moeten doorvragen om tot een antwoord te komen.
Evaluatie relatie theorie en praktijk
Ik denk dat een deel van de praktijk enigszins aansluit bij de kennis en vaardigheden die ik binnen de opleiding heb opgedaan. De kennis en vaardigheden die wel aansluiten waren: in het gluten en lactosevrij menu was geen kaas verwerkt, omdat niet bekend was binnen het team dat sommige kazen geen lactose bevatten. Het viel me op dat geen enkele kaas werd verwerkt binnen dit menu. Mijn kennis vanuit de opleiding over lactose heeft geresulteerd in het gebruik van sommige soorten kaas voor de recepten van het gluten en lactosevrij menu.
Verder heb ik kennis en vaardigheden gebruikt die ik binnen de opleiding heb gedaan om recepten samen te stellen. Het is soms erg lastig om een volwaardige maaltijd samen te stellen die lekker is en binnen het budget valt. Hierdoor moet efficiënt gewerkt worden. Vanuit de opleiding heb ik geleerd hoeveel rijst, aardappelen, groenten enz. per persoon gegeten dient te worden per avond maaltijd, waardoor de volumes van alle ingrediënten makkelijker in te schatten waren.
Bovendien werd elke vrijdag gekookt in een Ekoplaza winkel (te zien in de foto hierboven). Voor de recepten die daar gekookt werden is het belangrijk enige kennis te hebben over verschillende kooktechnieken en bereidingswijze van producten. Deze technieken heb ik geleerd tijdens de kooklessen en theorielessen binnen de opleiding.
Conclusie
Ik ben ervan overtuigd dat ik het eindniveau heb behaald van beginnend beroepsbeoefenaar, omdat ik alle taken binnen de stage al snel onder de knie had, ik flexibel ben geweest als er veranderingen waren binnen het bedrijf of de planning veranderde, inzet en assertiviteit heb getoond door zelf met de vraag naar een stageopdracht te komen en het receptenproces heb verbeterd. Verder waren er geen op of aanmerkingen vanuit Marjolein en ben ik zakelijk en professioneel op de werkvloer en tijdens discussies geweest. Ik heb mijn stage met een 8 afgerond, waar ik erg trots op ben!